Beszéljünk az alapozásról!

Ha valami, akkor a tökéletes alapozó megtalálása igazi kihívás. Akárcsak az arckrémek esetében, az alapozót is a bőrünk állapotához érdemes igazítani, éppen ezért nincs egy darab mindenek felett. Sajnos ez ilyen, nincs mit tenni. A fiókom teljesen tele van az eddigi próbálkozásaimmal, de némi szelektálás után ma az újdonságokra és a már bevált, régi motorosokra szeretnék koncentrálni. 

Mindenek előtt fontos elmondani, amit már remélem mindenki kívülről fúj. A legfontosabb a bőrünk karbantartása, megfelelő arcápolási rutinnal, tudatos odafigyeléssel, hogy az alapozó szépen mutasson és ne maszkként funkcionáljon. Valamikor réges-régen, amikor még válogatás nélkül mindent tettem az arcomra, olyan szörnyű állapotban volt, hogy minden nap Vichy Dermablend korrekciós alapozóval (maximum fedés) igyekeztem eltüntetni, de nyilván nagyon rosszul nézett ki a dolog, és még csak nem is segített a bőrproblémáimon. Ma már jóval könnyebb dolgom van, nem elbújni szeretnék, csak egységesíteni. 

Mivel hegesen gyógyul a bőröm, nálam elengedhetetlen egy szilikonos bázis ami kitölti a lyukakat, különben nincs az az alapozó ami nem ül bele. Illetve van, de erről később! 

Bronx Colors Studioline primer – Egy könnyed, inkább hidratáló krém, ami tényleg remek alapot biztosít, de nem túl szilikonos ahhoz, hogy minden barázdát kitöltsön. 

Bioderma Pore Refiner – Aminek bár pórusösszehúzó a neve, valójában a pórusok tényleges méretén nem lehet változtatni. Nem, semmi nem húzza össze, tisztán kell tartani.

Olajos bőrnél például optikailag tűnnek nagyobbnak, majd amikor felteszed az ajánlott terméket ami felszívja a faggyút, kisebbnek látod, de ez többnyire az alkohol miatt van és csak átmeneti, sőt utána rosszabb lesz! Nézzetek INCI-t és kerüljétek az alkoholt! Hosszabb távon BHA hámlasztókat érdemes használni, de ha normalizálás után még mindig zavar a méret, akkor jöhet az optikai csalás, amiben ez a krém nagyon jó! 

Clinique Superprimer / Carol – Az egyik kedvenc Clinique termékem, nagyon jó a formulája, szeretem az összetételét és bár nem érzem kiemelkedőnek a korrekciós tulajdonságát, primerként nagyon jól működik rajtam. 

Hylamide HA Blur – Nekem az etalon, most kezdem a második flakont. Igen, nagyon szilikonos, de közben rengeteg hialuron is van benne, akkor is működik ha csak szebb összképet szeretnék de nincs kedvem alapozni, sőt alapozó felett sem rossz! Kicsit olyan mint egy hidratáló (pl. Clinique Pep-start), gyönyörűen kitölti a barázdákat, hegeket, élmény ráalapozni. A titka csak annyi, hogy nagyon kevés kell belőle, ezt én is gyakran elrontom. 

FONTOS! 

Nem kell félni a szilikontól! A napokban olyan sok kérdést kaptam a szilikonos Clinique arckrém miatt, hogy nem győztem válaszolni, szerencsére Panka besegített (köszi!), a lényeget bemásolom Nektek is: 

“Nem azt jelenti, hogy a bőr nem lélegzik, hanem azt, hogy nem engedik a hatóanyagokat kifele (“lezárják” őket). Pontosan arra kell a védőréteg, hogy a bőr alatta regenerálódni tudjon. Hogy a nedvességet pótolják/megkössék, így az anyagcsere folyamatok is zökkenőmentesebben haladnak. (Amikor a bőr nyitva van, akkor a “foltozásra” megy el sok erő+idő, a szilikon által képzett védőréteg viszont arra pont jó, hogy alatta a bőr egyből gyógyulni tudjon.) A szilikonok nagy molekulák, a bőr felszínén maradnak (fel se tudnak szívódni, mert hatalmasak ahhoz, hogy a bőrön át tudjanak hatolni). Vizet kötnek meg meg a hatóanyagtranszportban segítenek – például azzal, hogy a bőrön filmszerű réteget képeznek, így a hatóanyagok kevésbé tudnak távozni.”

Két mondatban el kell mondjam, hogy én inkább szivacsos lány vagyok, nagyon kevés alapozóecsetet szeretek úgy igazán. A KAP (éppen akciós) viszont minden elvárásomnak megfelel, olyan nagyon hiányzott már ez az élmény. Anno nagyon szerettem volna a Sigma F80-as ecsetemet, ha nem maradt volna minden szennyeződés a közepén, de főleg nem esett volna szét 1 hónap használat után. Ahogy mondom, atomjaira hullott, én pedig olyan mérges voltam, hogy elmondani nem tudom, ugyanis dupla ennyibe került. Ezt meglepően könnyű tisztítani, szépen el tudom egyengetni az alapozót vagy az ásványi púdert és úgy egyáltalán, visszahozta a kedvemet is. Abszolút jó vétel, de a többi ecsettel is jók a tapasztalataim.

Nagyon nehéz volt alapozó világosító nélkül élni, de amikor felfedeztem a Catrice termékét nagyon örültem, majd kipróbáltam az IsaDora változatát és soha többé nem szeretnék nélküle élni, remélem állandó darab lesz amíg világ a világ.

Utóbbi a Catrice világosítóval ellentétben nem teszi szárazabbá a végeredményt, helyette még szebb, simább lesz az összkép. Olyan mintha egy jó primerrel turbóznám az alapozót és még a színét is korrigálnám egyszerre. Az állaga elég furcsa és ki kell tapasztalni a mennyiséget is, de ha ez megvan, akkor csakis imádni lehet, hiánypótló darab! 

Nézzük az olajmentes, matt alapozókat első körben, merthogy nem is egyet teszteltem az elmúlt hónapokban.

A Vichy DermaBlend közel egy éve megvan, bosszantó, hogy bár van ennél világosabb, nálunk nem lehet kapni, de őszintén szólva, ha lehetne sem kellene ezek után. Felszíni vízhiánnyal nem működik, maszkos lesz és összeáll az egész, akármit csinálok vele, alatta, felette. A fedése és az összkép kicsit sok, a hab állagtól nehéz és tényleg minden létező redőbe beleült. Egy szó mint száz, inkább maradok a tesójánál

Az új, olajmentes, illatmentes, mattító hatású de mégis hidratáló IsaDora alapozóból végre hozzánk is bekerült a legvilágosabb, porcelán árnyalat, aminek nagyon örülök! Összesen egyébként 6 van, de az biztos hogy ez az én színem. 

Nagyon krémes, könnyed formulával rendelkezik, építhető és egyáltalán nem túl matt, viszont az összetétele miatt inkább normál/zsírosodásra hajlamos bőrre ideális. Gyulladásgátló és főleg faggyútermelést szabályzó elemei nagyon hasznosak, száraz bőrön sem vészes, de kihangsúlyozza a hámló területeket, ezért nekem ez inkább egy tavaszi/nyári darab, annak viszont tökéletes! 

Tesztelni érkezett két Pierre René Professional alapozó is, az egyik a Matte Active Fluid alapozó, ami légiesen könnyed, ugyanakkor hosszantartó, legalábbis a leírás szerint. Az a helyzet, hogy hozzám egy nagyon sötét árnyalat került, amit csak akkor tudnék kipróbálni ha telenyomnám világosítóval, de akkor meg ugye nem tudjuk meg milyen maga az alapozó. 

Itt a nagyon barna lesz az, ami egyébként nekem szimpatikus, sőt a bőröm jobban szereti mint a többi mattító kollégát, valahogy jobban működik még vízhiányon is, és inkább természetes bőrfényt kapok. Összességében kipróbálnám a legvilágosabb árnyalatban is, hogy lássuk hogyan teljesít hosszabb távon. 

Mellete a Bouncy Fluid alapozó színmintáját látjátok, amitől kicsit tartottam az elején, de teljesen felesleges volt. Nem olyan hab állag amit nem lehet szépen felvinni, sokkal inkább rugalmas, felkenéskor szinte vizes, tehát tényleg fluid, viszont ahhoz képest nagyon szépen fed és valahogy olyan kellemes hűsítő érzést nyújt. Algás, hialuronos, építhető és inkább hidratál, nagyon tetszik! Szivaccsal és ecsettel is el tudom dolgozni, ez mostanában az egyik leggyakrabban használt alapozóm. 

Érdekesség még a púder bambusszal és banánnal, ami kifejezetten kivörösödésre, esetleg rozaceára az igai. Talán hallottatok már a Banana powder (Ben Nye) legendájáról, na ez a tökéletes alternatívája csak jobb összetétellel. 

Maga a por nagyon finomra őrölt, a csomagolás miatt kicsit nehézkes jól adagolni, de a kipirosodásra tényleg jó, különben lévén banános, meglehetősen sárga, tehát nem egy hétköznapi darab. 

Bronx Colors vízálló alapozóját már sokszor említettem, ezért most röviden csak annyit, hogy a színe tökéletes, a fedése nagyon enyhe és inkább zsíros/hidratáló (lévén shea vajas), szóval száraz bőrre való és főleg egységesíteni, de púdert is biztosan igényel.

Catrice HD Liquid Coverage alapozót azért vettem meg, mert mindenki szereti. Ó TE JÓ ÉG, hogy ez mennyire rettenetes rajtam, máig nem akarom elhinni hogy ez ugyanaz a termék. Volt egy huzamosabb időszak, amikor nem érdekelt mennyire néz ki rosszul, megküzdök vele minden variációban és csak utána mondok véleményt. Nos, szerintem az mindent elmond, ha a totál inkompetens ismerőseim is megjegyzik, hogy valami nem stimmel az arcommal. Konkrétan megkérdezték jól vagyok-e, ugyanis 10 évvel tűnök öregebbnek, lesz egy száraz réteg, azután összeáll, kihangsúlyozza azt is ami nincs és hetek alatt teljesen elrontotta a bőrömet is. Én ilyet még nem láttam. Nem értem. Szörnyű és még annál is rosszabb, pedig a fedése tényleg rendben van, bár ez a szürkés színárnyalat közel sem az igazi. 

Nem úgy, mint az egyik legkellemesebb meglepetés a Max Factor Healthy Skin Harmony, amit még kíváncsiságból vettem a kuponos napok alatt. Közepes fedés, nem olyan száraz mint a Facefinity, sokkal inkább természetes és egészségesen ragyogó az összkép, azt kell mondjam, hogy nagyon tetszik és gyakran használom is. Két gondom van vele, az egyik az illata, ami a szokásos Max Factor, a másik pedig az, hogy kicsit azért oxidálódik és ahogy a márka majdnem összes alapozójának a színe, ez sem stimmel. Valahogy túl narancsra vagy rózsaszínre sikerülnek, ez sem különb, de az IsaDora cseppek vagy jelen esetben a Catrice segít rajta. 

Végül, de nem utolsó sorban az ArtDeco Nude Foundation ami még akkor is a szívem csücske, ha ugyancsak nincs belőle kellően világos árnyalat. Annyira könnyű, csodaszépen terül, kiegyenlíti a bőrt, simán építhető, nem szárít és jajj nagyon szeretem, tényleg nagyon természetes hatású és mégsem túl fényes vagy száraz. Talán látszik is a képen, hogy már a T betűnél tartok, ha elfogy akkor valahonnan beszerzem az Ivory árnyalatot, addig marad a világosítás. 

Sorrendben: Bronx Colors, Catrice, Max Factor, ArtDeco

Asztalon még érdekesebbek a minták, az rendben hogy az utolsó kettő sötét, de a Catrice színe több mint fura.

A Double Wear is örök darab a fiókban, de ilyenkor már eszemben sincs használni, mert kényes egy nőszemély, nehezen jön ki a hidratálókkal, különben pedig szárít és öregíti is a bőrt, nyáron viszont számomra kötelező. Ami a színeket illeti, angol földön kapható a hozzám talán legközelebb álló, ami az 1C0 Shell az összes többi, itthon kaphatóba bele tudok kötni, mutatom miért: 

1c1 Cool Bone, 1N1 Ivory Nude, 1Co Shell

Nagy fájdalmam egyébként, hogy egyik EL alapozóból, ahogy Clinique és így tovább, sem lehet kellően világos árnyalatot kapni idehaza és úgy kell vadásznom a lehetőségeket. 

Összességében tehát meglepően jó alapozókra bukkantam mostanában, amik bizony bekerültek a fiókba és bőröm állapotának, igényeinek megfelelően használom is őket. 

 

Nektek milyen tapasztalataitok voltak mostanában? 

 

  • Eszter

    Nagyon jó cikk :) köszönjük szépen. :) Azt hiszem most kedvet adtál a primerhez, a HA Blur-hoz, csak azt nem tudom, és szeretném kérdezni, hogy én idáig az alapozó alá utolsó rétegként a fényvédőt tettem. A primer hova illik? :) Mi alá fölé? Nagyon köszi a választ.

  • katacita

    Vicces, mert a Catrice HD nekem pont hogy túl sárga, és azt kívánom, bár lenne szürkébb, hidegebb egy kicsit! :) Amióta szivacsozok én is, azóta egyébként bármilyen alapozót képes vagyok szépen, természetesen felvinni, így ez a catrice is működött, csak nekem tök nem ilyen színű a bőröm. És amúgy ez a legnagyobb problémám az alapozóválasztással, hogy a koreai cuccokon kívül egyszerűen nem találtam még olyan alapozót (ok, nem néztem végig egytől egyig az összeset), ami nem sárga vagy barack árnyalatú. Szerintem jópár hideg bőrtónusú nő él ebben az országban, meg úgy Európában általában, mégis nagyon nehéz hideg alapszínű alapozót találni, úgyhogy addig marad a Missha nekem. Abba most nem is megyek bele, hogy mennyire nehéz alapból világos bőrre alapozót találni...

  • anita

    Szep gyujtemeny, sok keseredes tapasztalat. Teljesen aterzem a borallapotnak megfelelo hasznalatot, ezzel azert nem konnyu egyutt elni. Az altalam hasznalt primer/primerszeru kremek mennyisege hasonlo, az en kedvencem a Chanel Base lumiereje, ami a strobe creamhez nagyon hasonlo. Ezzel nagyon tartos marad a sminkem, de nemreg erkezett meg vegre a Hylamide 12 oras mattito primerje. Sajnos nekem nagyon olajos az orrom, es minden atfenyesedik egy oran belul. Pedig probaltam mar Benefittol a TBS Instamattjaig mindent, hiaba. Termeszetesen a Hylamide is elbukott nalam, de ezzel kell egyutt elnem. (Igen, a mattito alapon atpuderezett alapozom atfenyesedik egy oran belul, tokmindegy milyen csoda pudert rakok fole.) Szamomra mar az a fontos, hogy az alapozo+pirosito ne tunjon el orak mulva sem. Alapozokbol 'nehanyat' probaltam az elmult honapokban, es pl. a The ordinary coverage alapozoi a kukaban landoltak, mert rancokba ulo, szetcsuszos, maszkosodo es oxidalodo eredmenyt hoztak. Vekonyan szep is tud lenni ideig-oraig, mar ha valakin nem oxidalodik. A Paese alapozoja barcsak meg se tortent volna! Hiper-szuper igeretekkel csabitott el, am csuful atejtett. Azonnal puderesse valtozott, ami tetszett benne, annyira nem ult meg a rancokban azonnal, de ket ora mulva csomokban klikkesedett, arrol nem beszelve hogy ket arnyalatnyit oxidalodott a sutotok iranyaba. (mar nem emlekszem melyik volt pontosan, de ujdonsagnak tunt juniusban) Van egy felig-meddig siker darabom, a Rimmel Refresher skin Ivoryja. Ez szinben en vagyok, ilyen szep szurke darabom meg sosem volt. Kedvelem felkenve, bar kicsit kuzdeni kell a szep felvitelert. Vizben oldodik, szivaccsal emiatt nem lehet felvinni. Csak szaraz idoben, belterben vagy nem tul erzelemdus esemenyen lehet viselni. Kar erte, mert szinben meg sosem volt ennyire telitalalatom. Van egy csodas Shiseido Dual balancing uvegcsem, B20-as szinben, ami olyan szep egyseges arcot varazsolt, hogy mar-mar kezemben ereztem a holy grail elmenyet. Persze ez is elcsuszott egy-ket ora mulva az orrom es az allam korul. Szerintem akinek nincs hozzam hasonlo problemaja, annak maga lehet a megvaltas ez a darab. Dior Star Spectacular Brightening Weightless Perfection. Nem sporoltak a nevbe zart igeretekkel, es a Shiseido utan kellett valami csoda, es ehhez a nevhez meg hozzatartozik egy SPF30, long lasting felirat is az uvegen, hat ide vele! A rozsas 012-es szin mellett dontottem, es nem rossz, egyaltalan nem rossz alapozo. Kicsit vilagos, de van Catrice sotetitom, amivel szepen eltalaltam az arnyalatom. Talan az ELDW-hez lehet hasonlitani a vegeredmenyt, ami nyaron szep igazan. Most soknak ereznem a viseletet, mert makulatlan arcbort varazsol, es az a vekony viaszos reteg koszon vissza, amivel nem tudok azonosulni a mindennapokban. Az outletben bogaraszva talaltam egy Eve Lom nevu alapozot, ami a kedvencemme valt a mindennapokban. Kozepes fedesu, szerintem neutral arnyalatu es alig oxidalodik rajtam. Felvive nagyon szep eredmenyt nyujt, egysegesse valik a borom es no make-up make-upot tudok vele egy pillanat alatt kesziteni az uj kedvenc bumszli RT ecsetemmel. Eszrevetlen viselni es orakon keresztul szep marad. Be is taraztam hetekkel kesobb, mert ilyet ritkan talalok. A Kiko oszi kollekciojaban volt egy nagyon szep tegelyes alapozo ecsettel, de ellenalltam. A karacsonyi kollekcio puderebol elhoztam egyet Black Fridayon, de meg nem probaltam ki. Igyekszem esznel maradni, mert boven van bontott alapozom, de ez sosem konnyu.

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .