Ilyen volt a 30 napos BWT kihívás

Végre eljutottunk odáig, hogy meséljek egy kicsit a nagy víz kihívásról, amire valamivel több mint egy hónapja a BWT nagykövete Görög Zita invitált meg, én pedig kíváncsian vágtam bele. 

Ha valami véletlen folytán még nem ismeritek a BWT nevet, akkor íme a bemutatkozás: 

BWT – For You and Planet Blue.– ez fejezi ki legjobban célkitűzésünket, hogy környezetbarát és gazdaságos vízkezelési megoldásokat és szolgáltatásokat fejlesszünk. Vállalatunkat 1990-ben alapítottuk, hogy ennek a feladatnak szenteljük minden tudásunkat és energiánkat. Azóta a BWT termékei és eljárásai világszerte meghatározták a technológiai színvonalat, és mára a Best Water Technology Group Európa vezető víztechnológiai vállalkozása.

Több mint 2700 alkalmazottunk dolgozik azért, hogy a háztartások, az ipar, a kereskedelem, a szállodák és közösségek számára a lehető magasabb szintű biztonságot, higiéniát és egészséget nyújhassuk a víz – az életelixír – mindennapos használata során, innovatív, gazdaságos és környezetbarát vízkezelési technológiáink segítségével.

Annak érdekében, hogy a vízkezelés minden területén technológiai vezető szerepet töltsünk be, a BWT innovációs központjai folyamatos kutató-fejlesztő, illetve optimalizáló munkát végeznek a következő területeken: a szűréstechnológia, a szűrőanyagok, a sótalanító, vízlágyító, karbonátmentesítő ioncserélő rendszerek, a membrántechnológiák (mikro-, ultra- és nanoszűrés, fordított ozmózis), a tiszta-gőzfejlesztők, az ioncserélő membránok, az elektrolízis, az elektrodialízis, az elektrodeionizáció, illetve a klór-dioxid fejlesztő és adagoló berendezések terén. Ezeket világszerte alkalmazzuk a kiváló minőségű víz előállítására. Az üzemanyagcellákhoz fejlesztett egyedülállóan nagy teljesítményű membránjaival a BWT a 21. század tiszta és fenntartható energiaforrásainak tervezésében is részt vesz.”

Lényegében tehát nagyon sokrétű a cég, de legtöbben talán a szűrős kancsót ismerik, jómagam is azzal találkoztam először. Amit a munkahelyen használtunk kicsit más volt mint ez, de a lényege természetesen ugyanaz. A benne található szűrőbetétnek köszönhetően nem csak szűri a vezetékes vizet (klór és vízkő), hanem magnéziummal is dúsítja, minek köszönhetően a pH-érték optimális tartományon belül marad. 

A kihívás lényege az volt, hogy 30 napon keresztül (annyi a szűrő élettartama) napi 2,5-3 liter vizet kellett elfogyasztani és figyelni a változásokat. Elvileg ugye a javasolt napi magnézium bevitel 300mg lenne, hiány esetében stresszesebbek, ingerültebbek vagyunk és csökken a szellemi, fizikai teljesítményünk is. Igyekszem erre odafigyelni, de ha a vízzel is hozzá tudok járulni a megfelelő szinthez, akkor az még jobb.

A kancsóról túl sokat nem szeretnék írni, tök nehezen szereltem össze, még utána is kellett néznem a használati utasításnak, mert nem volt minden teljesen egyértelmű, de végül csak sikerült. Miután beüzemeltem, csak a tetején lévő számlálót kellett figyelni, mutatja hányszor töltöttem újra, mikor kell cserélni a szűrőt, de le is lehet állítani ha éppen nem használom.

Önmagában nem túl izgalmas vizet inni, bár tényleg jobb az íze, egy idő után hozzászoksz és már nem is érzed a különbséget, ezért jó feldobni egy kis extrával. A kancsóhoz nagyon sok tippet és receptet kaptam, könnyebb is volt tartani a mennyiséget.

No de beszéljünk a lényegről! Az első 1-2 hétben a frászt kaptam az egésztől. Nem tudom ki hogy van vele, de a vízivás az egyik legnehezebb feladat a hétköznapjaimban, pedig tudom mennyire fontos lenne. Átlagban max. 2 liter vizet iszom ha odafigyelek, ahhoz képest nem tűnt olyan soknak az a 2,5-3 liter, de tévedtem.

Fizikailag fájt az egész, úgy kellett megerőszakolnom magam minden nap, nem esett jól, arról nem is beszélve, hogy állandóan felébredtem pisilni az éjszaka közepén. Hogy könnyítsek a helyzeten, mindenhova vittem magammal a kis palackomat, így a játszótértől kezdve minden utam során vizet ittam random cukros löttyök helyett.

Időközben kiderült, hogy a kisfiam rajong az uborkás vízért, ami azért jó, mert egyébként nem eszi meg az uborkát, így viszont újabb és újabb adagot követel.

Nagyjából két hét után kezdtem érezni, hogy kevésbé vagyok fáradt, a bőröm nem feszül, de ami még ennél is érdekesebb, hogy szellemileg sokkal frissebb kezdtem lenni, meg is lepődtem. Az utolsó pár napban már olyan rutinosan ittam a napi vízmennyiségemet, hogy fel sem tűnt. Egyszerűen hozzászoktam, de! Most, hogy szólt a kancsó, hogy szűrőt kellene cserélni és nem használom, megint lecsökkent a napi folyadék bevitel, ami nem jó.

Összességében nagyon érdekes volt az egész, figyelni a szervezetemet, a bőröm állapotát és úgy egyáltalán tartani a kötelező szintet. Egészen biztosan rendelek egy szűrőt és folytatom, mert érezhetően jót tesz minden szinten, szóval örülök hogy végül belevágtam és végig is csináltam még akkor is, ha nem volt olyan könnyű.

 

Nagyon kíváncsi vagyok, Nektek milyen tapasztalataitok vannak, illetve mennyire figyeltek oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére?

 • stenonis

  Klassz kihívás, nem is hallottam róla :) Tetszik az egész BWT koncepció, én legtöbbször csapvizet iszok, (ha csak nincsenek olyan állapotban a csövek, hogy ránézni is rossz), és nagyon szimpatikus, hogy ezt támogatják és segítik. Nálam folyadékfogyasztás terén az okozott látható visszaesést, amikor laptopra váltottam otthon. Az asztali gép mellett mindig volt egy pohár víz, szinte automatikusan nyúltam utána és töltöttem újra, mikor kifogyott, a laptoppal viszont bevackolom magam az ágyra és úgy kellett rászoktatnom magam, hogy az éjjeli szekrény felé is olyan automatikusan nyúljak. Érezhetően kevesebbet ittam, de már oké, meg mióta dolgozom, a munkahelyi asztalon lévő vizespohár is automatikusan ürül és töltődik újra :) egyértelműen megérzi egyébként az ember, ha nincs meg a napi adag, nekem a fejem szokott széthasadni, ha valamiért lecsökken.

  • Odil

   Igen, a fejem nekem is szokott fájni és ugyanez a helyzet a laptoppal is! Kicsit kényszeresen igyekszem mindig maximálisan teljesíteni, ezért most nagyon figyeltem a mennyiségre, de amint vége lett, konstatáltam hogy oké, sikerült és már nem iszom annyit. Most rendelek szűrőt, ami szerencsére egyáltalán nem drága, jó ösztönzés lesz a folytatásra mert tényleg sokkal frissebb vagyok és jobb a közérzetem is ha eleget iszom. A BWT nekem is nagyon tetszik, rengeteg mindennel foglalkoznak egyszerre és javítanak a víz minőségén.

 • Deme-Nagy Ági

  Mindig ezt mondom a vendégeimnek, hogy a víz a legolcsóbb táplálék, és talán a legfontosabb is, nem mellesleg a leggazdaságosabb és egészségesebb fogyókúrás csodaszer! :) Egyszerűen a testünk minden sejtjének szüksége van rá, és komoly következményei vannak, ha az ember erről elfeledkezik. Hiába orvosoljuk a felmerülő problémákat gyógyszerekkel vagy kencékkel, a lényeg nem változik: ha nem iszol elég vizet, a tested szomjazik! Örülök, hogy most már erre is figyelsz, hidd el, a bőröd hosszabb távon is nagyon hálás lesz érte! :)

  • Odil

   Alapvetően azért figyelek én a folyadékra, de tényleg a 2 liter a maximum, sok idő kellett mire hozzá tudtam szokni. :) A komolyabb gondokat a sok víz sem oldja meg, arra vannak a kencék és rosszabb esetben a gyógyszerek, de valóban nagyon jót tett és hasznos volt, tovább fogom vinni az biztos.

 • Jadviga

  Meghalnék... Életem egyik legnagyobb teljesítményének tartom hogy tavaly az addigi 3 bögrényi tejeskávé által letudott napi folyadékmennyiségemet kínkeservesen feltornáztam másfél liternyi vízre. De az is csak akkor fogy el, ha tudatosan figyelek rá. Nem szép, de ez van.

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .